Ana içeriğe atla

Mastit Çocuk beslenmesi

Mastit (Meme Dokusu Enfeksiyonu)
Annesütü bebeği besleyen çok kıymetli besin maddeleri içerir. Ancak aynı maddeler bakterilerin üremesi için de çok uygun bir besiyeridir. Bu nedenle kanallarda biriken süt herhangi bir nedenle boşaltılmazsa, belli bir süre sonra burada bakteriler çoğalmaya başlar. Belli bir aşamaya kadar vücudun bağışıklık sistemi üreyen bu bakterileri vücutta herhangi bir hastalığa yol açmadan uzaklaştırabilir. Ancak belirtildiği gibi süt bakterilerin üremesi için mükemmel bir ortam olduğundan, belli bir süre sonunda bakteriler hızlı bir şekilde çoğalarak meme dokusunda enfeksiyona yolaçabilirler.
Uzun süreden beri devam eden memelerde dolgunluğa ateş ve "kırgınlık" gibi belirtiler eklendiğinde böyle bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Mastit ("meme dokusu iltihabı") adı verilen bu durumda ortaya çıkan ateş ve diğer belirtiler bakterilerin salgıladığı toksik maddelerin kana geçmesi sonucu oluşurlar.
Meme dolgunluğu, mastit olmaksızın da ateş yapabilir. Halk arasında "süt ateşi" olarak bilinen bu durumda ateş dışında başka bir belirti yoktur, ateş memelerin etkili bir şekilde emzirilmesi sonunda kısa sürede düşer.
Ancak ateş emzirme sonrasında düşmüyorsa, kırgınlık, genel bir hastalık hali, halsizlik gibi belirtiler varsa en muhtemel durum mastittir. Bu durumda doktora başvurulmalıdır. Doktor yaptığı değerlendirme sonucunda mastit tanısını kesinleştirirse, muhtemelen antibiyotik tedavisi verecektir. Doktorun vereceği antibiyotik, bebeğinize sütünüzle geçtiğinde onda normal dışı bir durum yaratma riski olmayan bir antibiyotik olacaktır. Bu nedenle antibiyotik almaya devam ettiğiniz süre içerisinde emzirmeyi sürdürmelisiniz. Emzirmeyi sürdürmeniz tedavinin bir parçasıdır, zira süt kanallarda kaldıkça enfeksiyonu hazırlayan zemin devam edecektir.
Memelerdeki enfeksiyonda rol alan bakteriler bebeğinizin normal ağız içi florasında normal olarak bulunan bakteriler olduğundan bebeğinize zarar vermezler.
Memelerdeki enfeksiyon ender durumlarda daha da ilerleyerek memeiçi dokuda abse gelişmesine neden olabilir.Bu durumda memede özellikle absenin geliştiği bölgede ağrı, bölgenin cildinde kızarıklık, ateş ve diğer belirtiler daha da şiddetlidir. Böyle bir durumda doktor size antibiyotik yanında ufak bir cerrahi işlemler absenin boşaltılmasını önerecektir. Memedeki absenin ciltte en belirgin olarak göründüğü yere yapılan ufak bir bistüri kesisiyle absenin içindeki pü (ya da irin) boşalacak, ateş ve ağrı olmak üzere diğer belirtiler kısa zamanda düzelecektir. Absenin tedavisi bu şekilde olur, başka türlü olmaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

çocuk şarkıları

                                      AL İ BABANIN Ç İ FTL İĞİ                                                                                                                                                           Ali Babanın bir çiftli ğ i var, Çiftli ğ inde kuzular ı var. Mee meee diye ba ğ ı r ı r Çiftli ğ inde Ali Baban ı n. Ali Babanın bir çiftli ğ i var Çiftli ğ inde inekleri var Möö mööö diye ba ğ ı r ı r Çiftli ğ inde Ali Baban ı n Ali Babanın bir çiftli ğ i var Çiftli ğ inde ar ı lar ı var Vızzz vızzzz diye ba ğ ı r ı r Çiftli ğ inde Ali Baban ı n Ali Babanın bir çiftli ğ i var Çiftli ğ inde tavuklar ı var Gıt gıt gıdak diye ba ğ ı r ı r Çiftli ğ inde Ali Baban ı n               ANNEM                                                                                                                                                              

şap şap

Eller şap şap, Ayaklar rap rap, Bir sağa, bir sola Dans edelim kol kola.

çocuk beslenmesi sağlık merkezi

                                  BROŞÜRLER Merkezden Görüntüler